Wokół masła orzechowego narosło wiele mitów, warto byłoby w końcu je wyjaśnić. W tym tekście poznasz fakty na temat masła orzechowego, których być może wcześniej nie znałeś.
Masło orzechowe – właściwości
Wśród wielu osób utrwaliło się przekonanie, że jeżeli chcemy się odchudzać, to należy unikać spożywania orzechów i orzeszków, gdyż są wysokokaloryczne. Wielu zapomina jednak o tym, że masło orzechowe jest niezwykle bogate w tłuszcze nienasycone, których działanie wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. W efekcie sprawia to, że trudniej odkładają się tłuszcze w obrębie talii. Działanie to zostało naukowo potwierdzone poprzez badania przeprowadzone w Harvard School of Public Health – uniwersytecie bostońskim. Wynika z nich, że te kobiety, które zdecydowały się na spożywanie masła orzechowego dwa lub więcej razy tygodniowo, szybciej traciły na wadze, niż te, które z postanowiły z niego całkowicie zrezygnować. Warto w tym miejscu jednak podkreślić, że wpływ na to miał także fakt, iż te kobiety, które nie spożywały masła orzechowego, tę formę wysokokalorycznych przekąsek zastępowały sobie poprzez batony, chipsy, czy ciastka czekoladowe.
Masło orzechowe – cenne mikroelementy
Masło orzechowe najczęściej produkowane jest z orzeszków arachidowych, często określanych także mianem orzeszków ziemnych. Sprawia to, że masło orzechowe zawiera w sobie wiele przydatnych i potrzebnych naszemu organizmowi do funkcjonowania mikroelementów. Zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę E, a także cenną niacynę i kwas foliowy. Masło orzechowe jest także źródłem białka roślinnego, które jest lekkostrawne. Biało jest niezwykle ważne dla organizmu, pomaga w budowie tkanki mięśniowej oraz wpływa na spalanie tkanki tłuszczowej. Spożywanie dużej ilości białka jest podstawą diety redukcyjnej, czyli na odchudzanie.
Masło orzechowe – jak zrobić je w domu?
Wbrew pozorom nie jest to wcale nic trudnego. Choć warto na początku zastanowić się, czy wolimy masło gładkie, czy z kawałkami orzechów. Nie ma to jednak większego wpływu na sam przepis na masło orzechowe, jedyna różnica jest taka, że w tym drugim przypadku dodamy jeszcze trochę posiekanych orzeszków, które potem starannie wymieszamy z przygotowaną masą.
Przepis na masło orzechowe
Potrzebujemy:
- blender do zmiksowania orzechów
- 2,5 szklanki prażonych orzechów arachidowych bez soli
Proces przygotowania:
1. Do blendera wsypujemy 2,5 szklanki orzechów arachidowych,
2. Włączamy blender na najwyższe obroty, aż to utarcia się orzechów na gładką maskę,
3. Gotowe masło przekładamy do słoików.
Produkty i inne ciekawe pomysły na przygotowanie masła orzechowego znajdziemy na stronie https://sklep.pi-nuts.eu. Być może zainteresuje cię: